I PREPARE MY ORGANIC FOODS, I EAT HEALTHY
W projekcie udział wzięły dwie grupy z naszej placówki:
- Grupa II 3-latki prowadzona przez nauczycielkę Małgorzatę Hojan;
- Grupa IV 6-latki prowadzona przez nauczycielki Sylwię Jackowską i Renatę Jeziorowską.
Kraje biorące udział w projekcie:
- Polska;
- Rumunia;
- Turcja.
O projekcie
Otyłość jest najczęstszą chorobą ostatnich lat, wynikającą z siedzącego trybu życia i karmienia się gotowymi potrawami. Niestety ten nawyk obserwuje się wśród najmłodszych dzieci. Naszym celem jest zapobieganie niezdrowym nawykom żywieniowym przedszkolaków i umożliwianie im wybierania odpowiedniej żywności dla zapewnienia zdrowego życia. W projekcie zaczęliśmy realizować ten cel, stosując zdrowe metody, których nauczyliśmy się od starszych i w środowisku domowym, uprzyjemniamy przedszkolne środowisko, poznając, skąd się bierze mleko oraz jak smakują przetwory mleczne? Jak powstaje oliwa z oliwek i dlaczego jest taka zdrowa? Robienie zdrowych kanapek- to również swietna zabawa.
Naszym celem jest stworzenie nawyku produkowania i konsumowania w myśl zapewnienia, że dzieci uczą się przez życie.
Celem projektu jest:
- Tworzenie swiadomości, aby przyczynić się do gospodarki rodzinnej;
- Uzyskanie informacji o przyczynach chorób, takich jak otyłość;
- Poczucie satysfakcji z osobistego przygotowania własnych posiłków;
- Nauczanie unikania gotowych posiłków;
- Zlikwidowanie złych nawyków żywieniowych.
Spodziewane rezultaty:
- Zapewnienie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych;
- Dostarczenie przyjemności z przygotowanego posiłku;
- Przekazanie nowym pokoleniom naszych tradycyjnych metod produkowania jedzenia w domu;
- Zapobieganie otyłości, która jest powszechną chorobą naszego wieku;
- Zwiększanie świadomości dzieci na temat otyłości.
Poniżej fotorelacje z przebiegu realizacji projektu.